Over de praktijk

Graag stel ik me even voor:
Mijn naam is Anne de Man – van den Groenendaal (1982) en ik ben werkzaam als PsychoMotorisch KinderTherapeut bij PMKT voor mijn kind in Geldrop.

Als trotse eigenaar van PMKT voor mijn kind heet ik je van harte welkom op mijn webpagina. Leuk dat je dit leest en hieronder vertel ik wat meer over wie ik ben, wat me drijft en waar ik vandaan kom.

FotoAnne 100x164-2017

Mijn loopbaan is begonnen als leerkracht in het (speciaal) basisonderwijs, in het onderwijs heb ik vele jaren ervaring opgedaan in het uitdagende werk met kinderen.

Na de middelbare school en de PABO ben ik eerst als leerkracht aan het werk gegaan in het reguliere basisonderwijs. Ik kom uit een gezin waar onderwijs geven een tweede natuur is. Mijn beide ouders zijn namelijk leerkracht in het basisonderwijs en hun passie en energie zijn via de genen duidelijk bij mij en ook twee van mijn broers terecht gekomen. Ook buiten mijn gezin waarin ik ben opgegroeid zijn er enkele leerkrachten te vinden in de familie.

Al snel merkte ik dat mijn interesse extra werd gewekt door de kinderen die iets meer speciale aandacht nodig hadden.
Na 2 jaar regulier onderwijs heb ik dan ook de overstap gemaakt naar het speciaal basisonderwijs, zodat ik een hele klas vol had van kinderen die meer dan reguliere aandacht vroegen!
Het was voor mij een schot in de roos, vanaf toen kon ik mijn passie voor deze kinderen inzetten bij de kinderen die daar de meeste behoefte aan hebben en die les krijgen op een daarvoor ingerichte basisschool.
Gedurende de eerste paar jaar in dat onderwijs, merkte ik dat ik het meest geïnteresseerd was in de achterliggende beweegredenen van kinderen om bepaald gedrag te laten zien.

  • Wie zit achter het getoonde gedrag?
  • Wat is de reden dat dit gedrag tentoongesteld wordt?

Deze vragen maakten mij tot een leerkracht die met een open en oordeel-loze blik keek naar de gedragsbewerkelijke kinderen.
Ook zorgde deze blik ervoor dat ik meer wilde weten over de manier waarop deze kinderen het beste geholpen zouden kunnen worden in hun ontwikkeling.

Het verhaal achter het gedrag werd voor mij in groeiende mate belangrijker dan het leerproces in de klas. Ik heb me daarbij met behulp van opleiding verder ontwikkeld tot een therapeut die zonder oordelen en met onvoorwaardelijke acceptatie te werk gaat. Deze twee punten zijn de basisvisie en -houding binnen mijn gehele praktijk.

Ik maak me er sterk voor om de therapeuten in dienst van PMKT voor mijn kind deze visie en houding eigen te maken, omdat ik geloof dat deze houding zorgt voor een veilige omgeving waarin het kind écht kan laten zien wie het is. Van daaruit ontstaat vertrouwen en grond voor een kind om te groeien. Dat is niet alleen mijn geloof, het is een dagelijks zichtbaar feit in de praktijk.
PMKT voor mijn kind is hiermee een uniek concept, ik leg graag persoonlijk verder uit wat dat concreet betekent tijdens de therapie!

Gedurende mijn werk voor de klas en tijdens mijn zoektocht naar een passende opleiding kwam ik in aanraking met de opleiding tot psychomotorisch kindertherapeut; Een combinatie van bewegen en de psychologie van de mens.
Omdat deze opleiding goed aansloot bij mijn vooropleidingen en het voor mij het antwoord was op de richting die ik in wilde gaan ten aanzien van mijn persoonlijke ontwikkeling, heb ik me aangemeld bij PMKT OPLEIDINGSCENTRUM in Utrecht

Tijdens die opleiding werd mijn manier van kijken naar kinderen en hun ontwikkeling meer en meer mijn hoofddoel in de omgang met kinderen.

Tegelijk met deze opleiding heb ik het certificaat tot Rots en Water trainer behaald bij het Gadaku Instituut. Naast therapeut en leerkracht ben ik dus ook Rots en Water trainer, maar omdat therapie geven mij op het lijf geschreven is, ben ik op dit moment niet actief als Rots en Water trainer.

Mijn keuzes hebben ervoor gezorgd dat ik het vak als leerkracht achter me moest laten en me heb gestort in het volgen van mijn passie > Samen met het kind, met behulp van beweging, op zoek gaan naar het verhaal achter het gedrag.
Die passie maakt mij tot een bevlogen therapeut die het belang van het kind voorop stelt.

Met behulp van de door mij geboden therapie kan uw kind leren omgaan met nare gevoelens en zich sterker gaan voelen, het is een proces met als doel dat na afloop de ouders en het kind op eigen kracht verder kunnen.

Hartelijke groet,

Anne de Man- van den Groenendaal
– Psychomotorisch kindertherapeut
– Motorisch Remedial Teacher
– Ex-Leerkracht (speciaal) Basis Onderwijs
– Rots en Water trainer