PMKT Bouwsteen Pijlers

Onze PMKT behandeling maakt gebruik van een aantal methodische kaders. Zo maken wij gebruik van de kennis die beschikbaar is vanuit de ontwikkelingspsychologie, hechtingstheorie (T. Bakker), executieve functieontwikkeling, persoonlijkheidsontwikkeling volgens J.B. Rotter en B. Willerman en meer.

Deze theorieën (en vele anderen) helpen ons om een beeld te krijgen van het kind, waardoor we zicht krijgen op een aantal belangrijke kenmerken van een kind. Het helpt ons om een gerichte en doelmatige aanpak op te zetten die is afgestemd op het kind.

Naast de informatie die dit geeft over de kenmerken van een kind, over waar hij/zij staat in de huidige ontwikkeling, loopt een heel belangrijk proces wat uit de hechtingstheorie komt.
Het bouwstenenmodel van Truus Bakker (gespecialiseerd orthopedagoog/psychotherapeut) (https://www.vkjp.nl/auteurs/truus-bakker), is vanaf ons eerste contact met het kind de grootste focus.
Wat betekent dat voor de behandeling?

De hechtingsbouwstenen zijn onderverdeeld in 5 “behoeftes”.
1. Basisveiligheid
2. Toevertrouwen
3. Zelfvertrouwen
4. Zelfstandigheid
5. Creativiteit

Onze therapie start altijd in bouwsteen 1. Zonder basisveiligheid is er geen mogelijkheid tot werkelijke groei. Ieder mens heeft behoefte aan iemand die te vertrouwen is en zicht heeft op wat de ander nodig heeft. Dat geldt ook voor de therapeutische relatie, de therapeut zal in deze eerste fase altijd investeren in vertrouwen en betrouwbaarheid. In de praktijk betekent dat, maar dat geldt voor elke bouwsteen, dat de ervaringen van het kind bepalend zijn voor de manier waarop deze bouwsteen doorlopen wordt. Kenmerkend voor de eerste bouwsteen is, dat het iets zegt over de periode waarin taal nog niet was ontwikkeld (preverbale fase). In deze fase zal de therapeut dan ook veel tijd besteden aan de autonomie en eigen inbreng en zal de therapeut (pro)actieve reacties geven op de behoeftes die bij deze bouwsteen horen.

Op het moment dat het kind zelf de stap gaat zetten naar een volgende bouwsteen, ondersteunen wij dit proces door daarin mee te bewegen. Door onze professionele ervaring en kennis kunnen we aan de hand van het getoonde gedrag zien of de stap naar een volgende bouwsteen wordt gezet.

Er zijn 5 bouwstenen, worden deze allemaal doorlopen?
Het is van belang om te begrijpen dat het bouwstenenmodel geen doel op zich is. De laatste bouwsteen hoeft niet te worden “behaald”. Wat van belang is, is dat de therapeut aansluit bij de bouwsteen waarin het kind zich bevindt en niet alleen maar kijkt naar wat het kind op basis van zijn/haar leeftijd allemaal “zou moeten kunnen”. Omdat onze PMKT erop is gericht om de ontwikkeling in beweging te krijgen, is aansluiten bij het kind een voorwaarde voor deze ontwikkeling.

Welke doelen worden behaald?
De doelen die beschreven worden in het behandelplan zijn richting gevend aan de behandeling, het is vooral de ontwikkeling richting dat doel die aangeeft of een behandeling iets heeft betekent. Onze PMKT is een therapie die groei en ontwikkeling stimuleert, hoe ver, hoe goed of hoe uitgebreid is daarbij wel inzichtelijk te maken, maar zegt niet aan de hand van een rapportcijfer of de behandeling is geslaagd.
We maken de groei richting de doelen inzichtelijk met behulp van verslagen. Deze worden op ongeveer vaste momenten besproken en gedeeld tijdens besprekingen en evaluatiegesprekken.

Truus Bakker